داوری بیمه یا ارزیابی خسارت بیمه چیست؟
افزایش ارزش مورد داوری بیمه سبب زیاد شدن حساسیت در رسیدگی به خسارت در طرفین قرارداد که بیمه گذار و بیمه گر که زیان دیده و شرکت بیمه هستند، میشود.
با این وجود که شیوهی رسیدگی به خسارتهای سنگین در بیمههای مختلف فرق زیادی با هم ندارد، ولی مورد داوری در مواقعی پیش میآید که بیمه گذار و بیمه گر بر سر خسارات گفته شده توسط بیمه گذار و خسارات محاسبه شده توسط بیمه گر، توافق ندارند و به نظر واحدی نمیرسند.
در این زمان و بدلیل بروز اختلاف با توجه به ماده 34 قانون بیمه میتوان به دستگاه قضایی مراجعه کرد. اما این راه بدلیل نداشتن اشراف کامل دستگاه قضایی کشور بر روی مسائل مختلف در صنعت بیمه، توصیه نمیگردد.
نقش داوری در قراردادهای بیمه
رسیدگی به اختلافات به جهت انجام تشریفات حقوقی بسیار وقتگیر است و این میتواند برای بیمه گذار که همان شخص زیان دیده است بسیار گران تمام شود. از طرفی شرکتهای بیمه بدلیل حفظ حسن شهرت و مشتری مداری علاقهای به قضایی شدن مسئله اختلاف خود ندارند. در شرایطی که بسیاری از قوانین بیمه به نفع بیمه گر است، این سؤال پیش میآید که بیمه گذار چگونه باید به حق خود برسد!

اختلاف بین بیمه گر و بیمه گذار
رسیدگی به اختلافات طرفین قرارداد بیمه بر پایهی شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در قرارداد بیمه و تطابق آن با مقررات شورای عالی بیمه است.
اصلی که در شرایط عمومی بیمه نامه وجود دارد که در خصوص قبول صنعت بیمه بر گرفته از نهادی به نام ادجاستر Adjuster در نظام حقوقی کامن لا Common Law است میتواند ناجی و طرفدار بیمه گزار و زیان ده در قراردادهایی که جوانب زیادی از آن به نفع بیمه گر است، باشد. این اصل تحت عنوان “داوری” مورد قبول قانون گذار است هر چند بطور واضح از کلمه داوری استفاده نشده است ولی بر مبنای این اصل انتخاب کارشناس از سوی بیمه گذار و بیمه گر، خود وجود داور را لازم میداند.
انتخاب داور در اختلافات بیمه
با انتخاب داوران مناسب، عادل و مسلط میتوان در کمترین زمان ممکن در چهارچوب قوانین بیمه به توافق رسید بطوری که در توافقنامه عدل و انصاف و مساوات رعایت شده باشد.
پینهاد میشود طرفین شرکتی را بعنوان ارزیاب خسارت و یا شخصی را بعنوان کارشناس ارزیاب خسارت در هنگام عقد قرارداد بیمه معرفی کنند تا در صورت لزوم و طی بروز اختلاف احتمالی بتوانند از کارشناسی داوری برای حل و فصل سریع اختلافات استفاده کنند.
شرکت بیمه گاهی اوقات از پرداخت خسارات در حوادث عمدی امتناع میکند. در این زمان بیمه گذار میتواند با مراجعه به دادگاه اقامه دعوی کند که این مسئله اعتبار شرکت بیمه را کاهش میدهد. بنابراین بدیهی است معرفی داور حقوقی در این زمینه به طرفین کمک زیادی خواهد کرد.
روش کار داور بیمه اینگونه است که او ابتدا مدارک بیمه گذار را مطالعه کرده و سپس به محل مورد بیمه میرود و آنجا را مورد بازدید و کارشناسی قرار میدهد. دفاعیات طرفین که بیمه گذار و بیمه گر هستند را مورد بررسی قرار میدهد و در نهایت رأی داوری را صادر میکند.